Místo konání: | Muzeum Podkrkonoší v Trutnově |
---|---|
Datum konání: | 23.6.2022 od 17:00 hodin |
Pořadatel: | Muzeum Podkrkonoší v Trutnově |
Málokdo si dnes spojí podhorskou oblast Trutnovska s výrobou cukru, přesto zde v minulosti probíhaly více či méně úspěšné pokusy, ale také regulérní tovární výroba, které připomene PhDr. Vlastimil Málek v přednášce uspořádané jako doprovodná akce k výstavě Cukrovary českých zemí na historických pohlednicích a fotografiích. Už v období Napoleonovy kontinentální blokády byl v letech 1812–1815 vyráběn cukr z javorové mízy na panství Hostinné. Dále byla v této době pokusně pěstována cukrová řepa v Choustníkově Hradišti. Po revolučních událostech 1848/1849 byl založen řepný cukrovar ve Dvoře Králové nad Labem. Jednalo se o nejmenší cukrovar v habsburské monarchii, ačkoliv byl moderně zařízen a disponoval dokonce parním strojem. V přednášce se dozvíte více nejenom o jeho neslavném konci, ale i o tom, čím sladili naši předkové, než vznikly první cukrovary.
Přednáška se koná ve čtvrtek 23. 6. od 17:00 a jste na ni srdečně zváni! Vstup zdarma.