Na obsah stránky

 

Z historie výroby cukru na Trutnovsku

Místo konání:Muzeum Podkrkonoší v Trutnově
Datum konání:23.6.2022 od 17:00 hodin
Pořadatel:Muzeum Podkrkonoší v Trutnově

Podrobný popis:

Málokdo si dnes spojí podhorskou oblast Trutnovska s výrobou cukru, přesto zde v minulosti probíhaly více či méně úspěšné pokusy, ale také regulérní tovární výroba, které připomene PhDr. Vlastimil Málek v přednášce uspořádané jako doprovodná akce k výstavě Cukrovary českých zemí na historických pohlednicích a fotografiích. Už v období Napoleonovy kontinentální blokády byl v letech 1812–1815 vyráběn cukr z javorové mízy na panství Hostinné. Dále byla v této době pokusně pěstována cukrová řepa v Choustníkově Hradišti. Po revolučních událostech 1848/1849 byl založen řepný cukrovar ve Dvoře Králové nad Labem. Jednalo se o nejmenší cukrovar v habsburské monarchii, ačkoliv byl moderně zařízen a disponoval dokonce parním strojem. V přednášce se dozvíte více nejenom o jeho neslavném konci, ale i o tom, čím sladili naši předkové, než vznikly první cukrovary.

Přednáška se koná ve čtvrtek 23. 6. od 17:00 a jste na ni srdečně zváni! Vstup zdarma.

 

Sloupek 2

MěÚ Trutnov
Slovanské náměstí 165
541 01 Trutnov
tel : +420 499 803 111
fax: +420 499 803 103

podatelna@trutnov.cz
ID DS (3acbs2c)

IČO:
00278360
DIČ:CZ00278360
č.ú.:124601/0100
load