Pivovar na Luční boudě: Když ti žena s jiným skáče, dej si u nás Paroháče

„Bylo to při běhu, protože každý den běhám dvacet kilometrů. Zároveň s tím mně přišel na mysl název Paroháč a námět loga. Letos v srpnu to bude šest let, kdy jsme ho otevřeli,“ řekl Beneš. Přestože má název pejorativní nádech pro muže, kterému „zahýbá“ žena, je to trochu jinak. „Název piva Paroháč odkazuje na množství vysoké zvěře, která se tady běžně pohybuje,“ vysvětlila Sovová s tím, že pivo lze ochutnat pouze na Luční a Labské boudě, kterou tato dvojice rovněž vlastní. Když se řekne paroháč, málokdo si představí název pro pivo, ale spíše pejorativní označení podváděného muže. Proč se vaše pivo jmenuje Paroháč? Klára Sovová: Název piva Paroháč jednak odkazuje na množství vysoké zvěře, která se tady pohybuje běžně na podzim. V letošním teplém roce prochází stáda okolo Luční Boudy již nyní. Samozřejmě že se nám zdálo zajímavé použít tento dvojsmyslný název. Tomu odpovídá i náš slogan: Když ti žena s jiným skáče, dej si u nás Paroháče. Stanislav Beneš: V srpnu to bude šest let, kdy jsme pivovar otevřeli. Napadlo mě to, když jsem venku běžel, protože já každé ráno běhám svých dvacet kilometrů. Zároveň s tím mně přišel na mysl název Paroháč a námět loga. Když nám pivovar otevíral bývalý prezident republiky Václav Klaus, tak s tím měl trochu problém, protože na logu je jelen s laňkou v intimní pozici, což mu trochu vadilo. Když jsme otevírali, udělali jsme soft verzi bez laňky. Jenže číšníci tam stejně dali původní verzi a hosté jenom koukali. Zeptal jsem se paní Klausové, co si pod tím představuje a ona začala trochu měnit barvy. Doufám, že to samé, co já, odvětil jsem. V Krkonoších je šest set kusů vysoké a když otevíráme pivovar, tak ta laňka táhne ožralého jelena domů. Tím se to nějak zahladilo. Proč právě minipivovar? KS: Minipivovar jsme otevřeli pro naše hosty. Na Luční boudě chceme dopřát příchozím zajímavé chutě. Osobně na dovolené nebo výletě také ráda ochutnávám speciality. Bylo by smutné, kdyby se po celém světě pil jen jeden druh – značka piva. Měla jste s výrobou piva nějaké zkušenosti? Zkušenosti jsem měla spíše jako konzument. Co jste si předsevzali? Naše předsevzetí bylo udělat kvalitní pivo z dobrých surovin pro radost nám i návštěvníků Luční boudy. Uvést do chodu minipivovar není asi levná záležitost. Investice to pro nás byla veliká, osm milionů korun. Jsme opravdu rádi, že si Paroháč našel své zákazníky. Mohou milovníci pěnivého moku u vás ochutnat nějaký speciál? Ano. Připravili jsme silný, osmnáctistupňový speciál na oslavu 395 let boudy, které se konaly koncem června. Kolik druhů piv vaříte a v jakém množství?SB: Základem je jedenáctistupňové světlé pivo, dále dvanáctka polotmavá, třináctka tmavá a čtrnáctka britského typu Indian Pale Ale. Potom ještě děláme pivo speciál, kterému říkáme Vánočka, a je to osmnáctka, která každý měsíc mění svoji chuť, je stále lepší. Většinou ji připravujeme jednou do roka. Jakým způsobem piva vaříte a jaké suroviny k tomu používáte? KS: Děláme svrchně i spodně kvašená piva, několikrát do roka i speciály jako jsou Vánoční a Velikonoční piva. Používáme české suroviny. Pivo se vaří dvou až tří rmutovým způsobem klasickou technologií ve varně o objemu přibližně 500 litrů, kdy jedna várka trvá zhruba 10 hodin. K vaření používáme vodu z pramene Bílého Labe. SB: U nás vyrábíme všechna piva v pivovaru, který je umístěn v prostorách bývalé vinárny, dnes je tady pivnice. Jsou  nepasterizovaná, nefiltrovaná. Začínali jsme dvoustovkovou varnou, dnes máme pětistovku, to znamená 500 litrů. Vaříme při 94 stupních Celsia, to je náš bod varu. Voda má přesnou kvalifikaci na naše ležáky, je měkká, má přesné složení minerálů, které tam mají být. Piva mají podobu iontového nápoje. Jsou tam rychlé i pomalé cukry, bílkovina, minerály a vitamíny. Když jsem běžel jednou Krakonošovu stovku, už jsem nemohl, ale nakonec na pět piv jsem jí doběhl. Prostě mě to nakoplo. Kde se dá vaše pivo ochutnat? Kam ho distribuujete? Pivo Paroháč lze ochutnat pouze na Luční a Labské boudě. KS: Omlouváme se, ale máme pocit, že tady u nás chutná nejlépe. Jak vaše moky chutnají zákazníkům? SB: Lidem naše pivo chutná tak, že ho nestíháme vařit. Pořádáte prohlídky pivovaru. Jak probíhají? KS: Pivo Paroháč vyrábíme v přízemí Luční boudy a při prohlídce pivovaru se návštěvník dostane do sklepů, kde ho čeká procházka běžně nedostupnými prostory, kde se pivo vaří, scezuje, zchlazuje, kvasí i dozrává. Vše je doplněno historickým výkladem. Letos slavíme 395. výročí od položení základního kamene Luční boudy, tak je o čem mluvit. Další specialitou jsou pivní lázně. Je to koupel v rozkvašeném pivu. Pivní kvasnice působí na pokožku, která je pak hebká. Kůra, o které jsem přesvědčena, že uvolní tělo i mysl, je doplněna pitím správně vychlazeného piva při koupeli. Moc příjemné. Pivní lázně mají pozitivní vliv na organizmus, a to především díky omlazujícím účinkům živé kultury pivních kvasnic se směsí chmele a sušených léčivých bylin. V České republice je bezmála 400 minipivovarů. Je složité se prosadit? KS: Malé pivovary si tolik nekonkurují. Jsou v daném regionu, mají hlavně místní zákazníky. Myslím, že oproti velkým pivovarům je to více zábavné. SB: Malé pivovary mají tu obrovskou výhodu, že používají pouze poctivé suroviny – nejlepší slad, chmel v dostatečném množství, takže pivo je plné. Materiálové náklady pro nás nejsou tak velké. Je rozdíl mezi pivem z malého a velkého pivovaru? V čem především? KS: Nehlídáme každou korunu nákladů, jako velké pivovary, a tak používáme ty nejkvalitnější suroviny. Pivo není pasterizováno ani filtrováno, tím v něm zůstávají ve velkém množství  látky prospěšné pro zdraví. To velký pivovar pro velkodistribuci může jen těžko.  Konkurují malé pivovary těm velkým? SB: Když jsme začínali, bylo v republice zhruba sto minipivovarů. Dnes jich je skoro 400. Nedomnívám se, že jsou pro velké pivovary nějakou velkou konkurencí. Určitě ne ve výtoči, ale zcela jistě v kvalitě piva, protože to, co některé velké pivovary dělají, už nemá s pivem vůbec nic společného. Aby za sedm korun prodávaly v Makru pivo, je absolutní nesmysl. Vím, že tam klidně dávají cukr, už to například ani nevidí slad. Hynek Šnajdar hynek@trutnovinky.cz Foto: Miloš Šálek, archiv Pivovaru Paroháč

Trutnovinky na našem serveru

Zdroj: Trutnovinky, Zobrazit celý článek

Nahoru

Kalendář akcí

« 2019 »
« březen »
  Po Út St Čt So Ne
9         1 NABÍDKA... (Akce třetích stran)
1. 03. 2019, 00:00 - 31. 03. 2019, 00:00
2 PŘEDENÍ NA... (Akce třetích stran)
2. 03. 2019, 00:00 - 3. 03. 2019, 00:00
15. ABSOLVENTSKÝ... (Akce třetích stran)
2. 03. 2019, 20:00 - 2. 03. 2019, 23:59
3
10 4 NINA URBANOVÁ,... (Akce třetích stran)
4. 03. 2019, 00:00 - 27. 04. 2019, 00:00
5 POVÍDÁLCI (Akce třetích stran)
5. 03. 2019, 09:00 - 5. 03. 2019, 23:59
6 7 PÁTRÁNÍ PO... (Akce třetích stran)
7. 03. 2019, 17:00 - 7. 03. 2019, 23:59
SPOLEČENSKÝ... (Akce třetích stran)
7. 03. 2019, 18:30 - 7. 03. 2019, 23:59
8 9 10
11 11 AKADEMIE TŘETÍHO... (Akce třetích stran)
11. 03. 2019, 00:00 - 11. 03. 2019, 00:00
FLORIDA & HAVAJ... (Akce třetích stran)
11. 03. 2019, 00:00 - 11. 03. 2019, 00:00
DOPOLEDNE S... (Akce třetích stran)
11. 03. 2019, 09:00 - 11. 03. 2019, 23:59
12 13 JIŘÍ SOPKO:... (Akce třetích stran)
13. 03. 2019, 00:00 - 16. 04. 2019, 00:00
14 DRÁTOVÁNÍ (Akce třetích stran)
14. 03. 2019, 16:00 - 14. 03. 2019, 23:59
KAREL JAROMÍR... (Akce třetích stran)
14. 03. 2019, 17:00 - 14. 03. 2019, 23:59
15 SÍŤOVÁNÍ (Akce třetích stran)
15. 03. 2019, 16:30 - 15. 03. 2019, 23:59
16 TKANÍ NA... (Akce třetích stran)
16. 03. 2019, 00:00 - 17. 03. 2019, 00:00
17 ŠIKOVNÉ RUČIČKY (Akce třetích stran)
17. 03. 2019, 00:00 - 17. 03. 2019, 00:00
12 18 19 HRABĚ 2.15: BEZ... (Akce třetích stran)
19. 03. 2019, 00:00 - 19. 03. 2019, 00:00
KAPVERDY (Akce třetích stran)
19. 03. 2019, 17:00 - 19. 03. 2019, 23:59
20 21 DRÁČEK (Akce třetích stran)
21. 03. 2019, 16:00 - 21. 03. 2019, 23:59
NOVINKY V POZNÁNÍ... (Akce třetích stran)
21. 03. 2019, 17:00 - 21. 03. 2019, 23:59
22 23 JAZZ WORLD PHOTO... (Akce třetích stran)
23. 03. 2019, 00:00 - 7. 06. 2019, 00:00
SVĚTOVÝ POHÁR FIS... (Akce třetích stran)
23. 03. 2019, 00:00 - 24. 03. 2019, 00:00
24 ŠKOLA MALÉHO STROMU (Akce třetích stran)
24. 03. 2019, 00:00 - 24. 03. 2019, 00:00
13 25 AKADEMIE TŘETÍHO... (Akce třetích stran)
25. 03. 2019, 00:00 - 25. 03. 2019, 00:00
SRÍ LANKA: OSTROV... (Akce třetích stran)
25. 03. 2019, 00:00 - 25. 03. 2019, 00:00
26 27 MINE (Akce třetích stran)
27. 03. 2019, 00:00 - 27. 03. 2019, 00:00
28 PASTRŇÁK (Akce třetích stran)
28. 03. 2019, 00:00 - 27. 04. 2019, 00:00
HÁČKOVÁNÍ (Akce třetích stran)
28. 03. 2019, 16:00 - 28. 03. 2019, 23:59
DOKONÁNO JEST... (Akce třetích stran)
28. 03. 2019, 17:00 - 28. 03. 2019, 23:59
29 NOC S ANDERSENEM (Akce třetích stran)
29. 03. 2019, 19:00 - 29. 03. 2019, 23:59
30 TRUTNOFORTE PRO... (Akce třetích stran)
30. 03. 2019, 19:00 - 30. 03. 2019, 23:59
31 MAKOVÝ MUŽÍČEK (Akce třetích stran)
31. 03. 2019, 00:00 - 31. 03. 2019, 00:00

banner-v1.giffacebook.jpginstagram.jpg

Počasí Trutnov
 

volby-ep.jpg